ВИСТИНСКИ ПАТ ДО РЕГУЛИРАНА ДИГЕСТИЈА

Правилното варење е особено важно за добро здравје. Никој не се чувствува добро ако го измачуваат проблеми со варењето (дијареа и запек), односно ако во цревата и стомакот се чувствува подуеност и притисок.

Особено голема улога во обезбедувањето на добро варење има цревната микрофлора.

Совети за регулирано варење

  • Разновидна и редовна исхрана (разновидна исхрана, редовни оброци на 4-часовно растојание помеѓу оброците )
  • внес на доволно голема количина на вода (незасладена)
  • се препорачува исхрана со голема содржина на влакна (растворливите влакна делуваат поблаго на цревата од оние кои се нерастворливи)
  • вклучување на производи со здрави млечнокислеински бактерии кои природно се наоѓаат во цревата (добар извор е ферментирана храна, а достапни се и производи со микроинкапсулирани млечнокиселински бактерии во облик на капки и капсули)
  • ограничувањето на внесот на масна и пржена храна, протеински намирници со висока биолошка вредност
  • избегнување на лоши навики (алкохол, цигари)
  • контрола на стресот (релаксација) и редовна физичка активност
  • храната треба добро да се соџвака и да не се голтаат преголеми залаци
  • треба да се избегнува прејадување.

Аптека ДНА АННИ ФАРМ ве советуваат во насока на третман и превенција на вашето здравје со препорака на

Дури 70% од клетките на нашиот имунолошки систем се наоѓаат во цревата и затоа рамнотежата во цревата е исклучително важна за правилната работа на имунолошкиот систем.

За информации посетете ја нашата онлајн аптека https://www.annifarm.com.mk/

Напишете коментар

mk_MK