Важноста на цинкот во исхраната

Цинкот е минерал кој е од суштинско значење кога станува збор за добро здравје. Затоа е многу важно да се внесува доволно цинк. Дознајте зошто е сето тоа важно и која храна најмногу го содржи. 

Цинкот игра улога во клеточната делба, придонесува за нормална функција на имунолошкиот систем, одржување на нормални коски, нормална когнитивна функција, нормален киселинско-базен метаболизам, нормална синтеза на ДНК, нормална синтеза на протеини, нормален метаболизам на макронутриенти, јаглени хидрати, масни киселини и витамин А, одржување на нормална коса, кожа и нокти, одржување на нормален вид и заштита на клетките од оксидативен стрес. 

Овој важен минерал учествува во функцијата на преку 300 ензими во многу важни процеси. Затоа е неопходно неговото присуство во организмот. 

Со оглед на тоа што нашето тело не складира цинк, неопходно е да го внесуваме секојдневно, по можност преку исхрана. Доколку од која било причина не е можно да се обезбеди дневна препорачана доза преку исхрана, се препорачува дополнително внесување преку суплементи. 

Зошто е важен цинкот во исхраната? 

Kao što smo već rekli, cink ima brojne značajne uloge.  

Njegova imunološka funkcija je jedna od najvažnijih. Cink doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema i štiti ćelije od oksidativnog stresa. 

Cink utiče na mnoge procese koji su značajni za zdravlje kože i očiju.Takođe, značajan je za normalnu DNK sintezu i normalnu sintezu proteina.  

Cink u ishrani – meso i jaja kao izvor 

Месото е одличен извор на цинк. Најмногу го има во црвеното месо, но и секое друго месо е добар извор. Околу 100 грама говедско месо содржи дури 4,8 mg цинк. 

Освен што е богато со цинк, месото е и одличен извор на протеини, железо, витамини од групата Б и креатин. 

Јајцата се умерен извор на цинк, но многу помагаат во постигнувањето на дневната препорачана доза на цинк во храната. Едно големо јајце задоволува околу 5%.  

Школките и другите морски плодови се богати со цинк 

Школките се здрав и нискокалоричен извор на минералот цинк. Остригите се особено богати. Една острига со средна големина содржи околу 5 mg цинк. Другите видови содржат помалку цинк, но се и добар извор. 

Освен во школките, цинкот во значителни количини го има и во различни видови ракови и ракчиња, како и во јастозите. Ако сте бремени, проверете дали школките се добро термички обработени, за да се избегне ризикот од труење.  

Цинк во исхрана – мешунките како извор 

Гравот, грашокот и леќата многу често се состојки на омилените оброци. Освен што се богати со протеини, можат да се пофалат и со цинк. 

Сепак, важно е да се знае дека овие мешунки содржат фитати, анти-нутриенти кои „попречуваат“ во апсорпцијата на цинк и други минерали. Поради тоа, цинкот од мешунките не се апсорбира добро како од месото и другите животински производи (месо, јајца, млечни производи). 

И покрај ова, грашокот, гравот и леќата се одлични извори на цинк за вегетаријанците и веганите. 

Цинк во семиња и јаткасти плодови 

Некои семиња се подобри извори на цинк од другите. Се издвојуваат семките од коноп, тиква, сусам и лен. На пример, само 3 лажици семе од коноп обезбедуваат околу 30% од дневните потреби на возрасен за цинк. 

Кикирики, борови ореви, бадеми, индиски ореви… Вкусни и здрави, познати се и по тоа што ни го обезбедуваат потребниот цинк во исхраната. 

Семињата и јаткастите плодови содржат и влакна, здрави масти, витамини и минерали, што ги прави одличен додаток на здравата исхрана. 

Цинк во исхраната – млечни производи како извор 

Млечните производи како што се млекото и сирењето обезбедуваат многу важни хранливи материи во исхраната. Меѓу нив е и цинкот. Предноста на внесот на цинк од млечните производи е што подобро се апсорбира и речиси целосно се искористува. 

Така, на пример, 100 грама чедар сирење задоволува околу 28% од дневните потреби за цинк, додека една чаша полномасно млеко содржи околу 9%. 

Житарки од цело зрно 

Јадењето цели зрна житарки е многу здраво. Според истражувањата, го намалува ризикот од дебелина, дијабетес и срцеви заболувања. Покрај цинкот, житариците како пченицата, оризот, овесот содржат и многу други хранливи состојки – влакна, витамин Б, магнезиум, железо, фосфор, манган, селен. 

Сепак, цели зрна во споредба со преработените, исто како мешунките, содржат повеќе фитати, што донекаде ја попречува апсорпцијата. 

Некои зеленчуци го надополнуваат цинкот во исхраната 

Општо земено, овошјето и зеленчукот се лоши извори на цинк. Сепак, некои зеленчуци можат да обезбедат дополнителен внес на цинк, што е особено важно за луѓето кои не јадат месо. 

Компирите, обични и слатки, содржат околу 1 mg цинк на 100 g количина. Освен компирот, како извор на цинк можеме да ги споменеме и боранијата и кељот. 

Црна чоколада како извор на цинк 

Можеби изненадувачки, темното чоколадо содржи многу цинк. 

Околу 100 грама чоколадо содржи околу 3,3 mg цинк. Меѓутоа, таа количина на чоколадо содржи речиси 600 калории, па освен што обезбедува хранливи материи, спаѓа и во висококалорична храна. 

Цинкот во составот на препарати за употреба при настинки и грип 

Цинкот игра важна улога кога ќе се разболиме од настинка или грип . Затоа цинкот многу често се наоѓа во препаратите за настинки и грип. 

Дознајте повеќе: 

Цинк во состав на препаратите Viranto forte и Viranto Adults

Цинкот во составот на препарати за зајакнување на имунитетот 

Поради неговата важна имунолошка улога, важно е цинкот да се консумира секојдневно во препорачаната доза. Затоа дневна доза сируп за природно зајакнување на имунитетот, Bimunal Imuno содржи препорачана дневна доза цинк. 

Leave a Reply

en_US